ПРОФІЛАКТИКА
БОТУЛІЗМУ
За
даними Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та
захисту споживачів в 2024 році фахівцями територіальних органів
Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 27
постраждалими, серед яких один летальний.
Всього
за оперативними результатами розслідування випадків ботулізму з початку 2024
року встановлено:
3
випадки пов'язані з вживанням м'ясної консервації домашнього виготовлення,
2
випадки пов'язані з вживанням овочевої консервації домашнього виготовлення,
1 випадок пов'язаний з вживанням ковбаси
домашнього виготовлення,
9 випадків пов'язані з вживанням риби
домашнього виготовлення,
2 випадки пов'язані з рибною продукцією
невідомого походження та в'ялена риба, придбана у місці стихійної торгівлі,
5
випадків з вживанням рибної продукції, придбаної в магазині (із них триває
розслідування ще трьох випадків),
в 1
випадку фактор інфікування не встановлений.
Головне
управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає Вашу увагу,
щодо основних правил профілактики ботулізму: - НЕ КУПУЙТЕ консерви та інші
продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках. -НЕ
ВЖИВАЙТЕ їжу з роздутої бляшанки; банки зі здутою кришкою; з негерметичної
банки; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах. -НЕ ВЖИВАЙТЕ
консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін
зберігання яких сплив. -УНИКАЙТЕ споживання в'яленої та копченої риби, яка
готувалася непатраною. -НЕ ВЖИВАЙТЕ продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості
або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним
чином. -Перед споживанням м'ясних та рибних консервів домашнього приготування
підвергайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С
руйнується через 5–25 хвилин, в залежності від продукту, а за температури 100°С
— у перші хвилини.
БЕРЕЖИТЬ
СВОЄ ЗДОРОВ'Я ТА ЗДОРОВ'Я СВОЇХ РІДНИХ
Інформація
Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
|